główna zawartość
artykuł nr 1

WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY

  WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolnie  informuje, że w związku ze zmianą z dniem 19 listopada  2010 r. rozporządzenia  w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2010 r. Nr 207 poz. 1370) posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo ich uboju na terenie własnego gospodarstwa lub gospodarstwa prowadzącego ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw.  W obydwóch przypadkach jest to ubój własnych zwierząt gospodarskich celem pozyskania mięsa na użytek własny. Warunkiem uboju jest spełnienie wymagań dotyczących zdrowia zwierząt, warunków uboju i badania poubojowego mięsa. 

Na 24 godziny przed ubojem posiadacz zwierząt gospodarskich lub prowadzący gospodarstwo na terenie którego będą ubite inne niż utrzymywane w tym gospodarstwie zwierzęta, informuje  powiatowego lekarza weterynarii na piśmie (według załącznika  1) o zamiarze przeprowadzenia uboju. W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec kóz, w informacji musi się znaleźć oświadczenie o zutylizowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (SRM) ) poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego.

UWAGA: ubój bydła powyżej 6 miesięcy jest  niedopuszczalny poza rzeźnią.

1.  Materiałem szczególnego ryzyka  (SRM) w przypadku cieląt (do 6 miesiąca życia) są:

o  migdałki,

o  jelita od dwunastnicy do odbytnicy,

o  krezka,

o  stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.

2.  Materiałem szczególnego ryzyka (SRM)  w przypadku owiec i kóz (do 12 miesiąca życia) są:

o  jelito biodrowe,

o  śledziona,

o  stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.

3.  Materiałem szczególnego ryzyka (SRM)  w przypadku owiec i kóz (powyżej 12 miesiąca życia) są:

o  rdzeń kręgowy,

o  czaszka łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi,

o  migdałki,

o  jelito biodrowe,

o  śledziona,

o  stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.


SRM odbiera:

EKO-STOK

Górskie Ponikły Stok 50

tel. 86 270 11 47

18-312 Rutki


Z cytowanego powyżej aktu prawnego wynika bezwzględny nakaz badania na włośnie mięsa świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięsa dzików odstrzelonych z przeznaczeniem na użytek własny. Próbę do badania pobiera:

1.  Urzędowy lekarz weterynarii w przypadku gdy tusza podlega badaniu poubojowemu,

 

2.  Posiadacz mięsa w przypadku dzików i uboju zwierząt na terenie własnego gospodarstwa,1.  Podmiot dokonujący uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw.

Sposób pobierania próbek mięsa do badania  i zasady dostarczania do urzędowego lekarza weterynarii (według załącznika 2 ).

Mięso świń nutrii i dzików  nie może zostać spożyte ani przetworzone przed badaniem  na obecność włośni i uzyskaniem zaświadczenia o przeprowadzeniu badania  z wynikiem ujemnym.

Jednocześnie przypominam o pozostałych warunkach uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie:

1.  Uboju może dokonać przyuczony ubojowiec, po pozbawieniu zwierzęcia świadomości,

2.  Zabrania się uśmiercania zwierząt z udziałem dzieci lub w ich obecności,

3.  Akt uboju w gospodarstwie należy zgłosić w Biurze Powiatowym ARiMR w Kolnie, zwrócić paszport w przypadku cielęcia, oraz zniszczyć kolczyki ubitych zwierząt we własnym zakresie,

Ponadto podmiot prowadzący gospodarstwo w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw zapewnia:

1.  Niezwłoczny ubój zwierząt po przybyciu do gospodarstwa,

2.  Miejsce lub pomieszczenie  do przeprowadzenia ogłuszenia, wykrwawiania i wytrzewiania zwierząt.

Miejsce to powinno być odizolowane od pomieszczeń gospodarskich, w których utrzymywane są zwierzęta, mieć dostęp do bieżącej wody  oraz zapewnić odpowiednią przestrzeń roboczą dla przeprowadzenia wszelkich czynności w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu mięsa.

1.  Właściwe warunki przechowywania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym SRM,

2.  Prowadzi ewidencje przeprowadzonych w gospodarstwie ubojów.

Działalność polegająca na uboju zwierząt gospodarskich pochodzących z innych gospodarstw wymaga zgłoszenia w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kolnie.