WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolnie informuje, że w związku ze zmianą z dniem 19 listopada 2010 r. rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2010 r. Nr 207 poz. 1370) posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo ich uboju na terenie własnego gospodarstwa lub gospodarstwa prowadzącego ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw. W obydwóch przypadkach jest to ubój własnych zwierząt gospodarskich celem pozyskania mięsa na użytek własny. Warunkiem uboju jest spełnienie wymagań dotyczących zdrowia zwierząt, warunków uboju i badania poubojowego mięsa.
Na 24 godziny przed ubojem posiadacz zwierząt gospodarskich lub prowadzący gospodarstwo na terenie którego będą ubite inne niż utrzymywane w tym gospodarstwie zwierzęta, informuje powiatowego lekarza weterynarii na piśmie (według załącznika 1) o zamiarze przeprowadzenia uboju. W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec kóz, w informacji musi się znaleźć oświadczenie o zutylizowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (SRM) ) poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego.
UWAGA: ubój bydła powyżej 6 miesięcy jest niedopuszczalny poza rzeźnią.
1. Materiałem szczególnego ryzyka (SRM) w przypadku cieląt (do 6 miesiąca życia) są:
o migdałki,
o jelita od dwunastnicy do odbytnicy,
o krezka,
o stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.
2. Materiałem szczególnego ryzyka (SRM) w przypadku owiec i kóz (do 12 miesiąca życia) są:
o jelito biodrowe,
o śledziona,
o stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.
3. Materiałem szczególnego ryzyka (SRM) w przypadku owiec i kóz (powyżej 12 miesiąca życia) są:
o rdzeń kręgowy,
o czaszka łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi,
o migdałki,
o jelito biodrowe,
o śledziona,
o stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.
SRM odbiera:
EKO-STOK
Górskie Ponikły Stok 50
tel. 86 270 11 47
18-312 Rutki
Z cytowanego powyżej aktu prawnego wynika bezwzględny nakaz badania na włośnie mięsa świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięsa dzików odstrzelonych z przeznaczeniem na użytek własny. Próbę do badania pobiera:
1. Urzędowy lekarz weterynarii w przypadku gdy tusza podlega badaniu poubojowemu,
2. Posiadacz mięsa w przypadku dzików i uboju zwierząt na terenie własnego gospodarstwa,1. Podmiot dokonujący uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw.
Sposób pobierania próbek mięsa do badania i zasady dostarczania do urzędowego lekarza weterynarii (według załącznika 2 ).
Mięso świń nutrii i dzików nie może zostać spożyte ani przetworzone przed badaniem na obecność włośni i uzyskaniem zaświadczenia o przeprowadzeniu badania z wynikiem ujemnym.
Jednocześnie przypominam o pozostałych warunkach uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie:
1. Uboju może dokonać przyuczony ubojowiec, po pozbawieniu zwierzęcia świadomości,
2. Zabrania się uśmiercania zwierząt z udziałem dzieci lub w ich obecności,
3. Akt uboju w gospodarstwie należy zgłosić w Biurze Powiatowym ARiMR w Kolnie, zwrócić paszport w przypadku cielęcia, oraz zniszczyć kolczyki ubitych zwierząt we własnym zakresie,
Ponadto podmiot prowadzący gospodarstwo w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw zapewnia:
1. Niezwłoczny ubój zwierząt po przybyciu do gospodarstwa,
2. Miejsce lub pomieszczenie do przeprowadzenia ogłuszenia, wykrwawiania i wytrzewiania zwierząt.
Miejsce to powinno być odizolowane od pomieszczeń gospodarskich, w których utrzymywane są zwierzęta, mieć dostęp do bieżącej wody oraz zapewnić odpowiednią przestrzeń roboczą dla przeprowadzenia wszelkich czynności w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu mięsa.
1. Właściwe warunki przechowywania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym SRM,
2. Prowadzi ewidencje przeprowadzonych w gospodarstwie ubojów.
Działalność polegająca na uboju zwierząt gospodarskich pochodzących z innych gospodarstw wymaga zgłoszenia w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kolnie.